Soms ben ik nostalgisch! U ook weleens?

29 januari 2019: Column van Jan van der Maarel Raadslid VSP Maassluis

Ik betrap mij erop dat ik de laatste tijd vaker aan vroeger denk. Aan hoe onbezorgd de mooie tijden toen waren. Vraag het aan oudere mensen (maar ook aan jongeren) en de verhalen barsten los. Vaak komen deze verhalen op hetzelfde neer: Vroeger was alles beter. De mensen hadden meer voor elkaar over, er was een grotere sociale controle. Algemeen zegt men: de mensen hadden meer tijd voor elkaar.

Mijn gedachten gaan dan vaak terug naar de tijd dat de groenteboer, de melkboer en de bakker nog bij je aan de deur kwamen. De grammofoonplaatjes die je zijn bijgebleven uit de jukebox.  A12: ´Brandend zand´ van Anneke Grönloh of B3, ´Du´ van Peter Maffay en ´This Strange Effect´ van Dave Berry.

Maar ook de oude foto’s van Maassluis die regelmatig door de HVM ( Historische Vereniging Maassluis) gepubliceerd worden, de straat, de wijk waar je geboren ben en opgroeide roepen extra nostalgie op.

De films in de bioscoop (Het Luxor) met in de hoofdrollen Roy Rogers met zijn paard Trigger. In de pauze kocht je een zakje chips met daarin een klein zakje met zout, wat je vaak in het donker moest opzoeken en een flesje bruisende Polar. Je eerste vriendje of vriendinnetje, de eerste danslessen in de dansschool. Vaak fantastische beelden die dan verschijnen, maar soms ook emotionele.

Ooit werd nostalgie beschouwd als een medische aandoening. Een psycholoog merkte in 1900 al op dat nostalgie een medische aandoening was en dat het vooral voorkwam bij bekrompen provincialen. Gelukkig werd veel later deze opvatting veranderd, het wordt niet langer als een lastige emotie beschouwd; het integendeel is waar.

Nostalgie geeft je vaak een gelukkig gevoel, een herinnering aan die mooie tijd van toen. Het is gebleken uit een studie dat nostalgie mensen letterlijk een warm gevoel geven. Nostalgie kan aanleiding zijn om weer eens contact op te nemen met mensen uit het verleden. Dat kan leuk zijn­, maar kan ook tegenvallen…

Radio en TV maken tegenwoordig programma´s waarin nostalgie een belangrijke rol speelt. Denk aan Linda de Mol met´ Oh, Wat een jaar´. Maar ook omroepen als `Max` en ´ONS´ nemen ons regelmatig mee naar vroegere tijden. Programma´s waar wij als kind voor aan de TV gekluisterd zaten zo als ´Swiebertje`, ´Kunt U de weg naar Hamelen vertellen’ en ´Pipo de Clown´. Mits het gezin over een TV beschikte en anders was er wel iemand in de straat waar je voor vijf cent kon gaan kijken.

Misschien een wijze les: Als je niets leert van het verleden, zul je in de toekomst telkens nieuwe lessen krijgen. Nostalgie is geen medische aandoening, nostalgie kan je helpen om je minder alleen te voelen. Het kan een heerlijk warm gevoel van binnen geven. Geef je nostalgische gevoelens de ruimte, geniet van de mooie momenten.

(deze column is geplaatst op Maassluis.nu; foto is uit archief van VSP Maassluis)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *