Onkruid of Omdenken

Donderdag 11 juli 2019: Column van Ton Luijendijk, fractievoorzitter van VSP Maassluis. Deze column is op 9 juli 2019 geplaatst op Maassluis.nu.

Bent u al overgestapt op het scheiden van groen (GFT) afval van het
restafval? Wij in huize Luijendijk doen dit sinds een klein jaar, dus wij zijn inmiddels ervaringsdeskundigen. En geloof me, het is niet alleen kinderlijk simpel, maar ook super effectief.

Simpel en doeltreffend.We kochten een speciaal daarvoor bestemd plastic pedaalemmertje van 10 liter bij de Action. Afbreekbare zakjes, de restafvalemmer gedegradeerd achter de coulissen. Wat blijkt nu, 85% van ons dagelijkse afval in GFT en nog maar een schamele 10-15 % in de rest. Simpel en zeer doeltreffend.

Omdenken. Weet u dat de gemeente wordt geconfronteerd met een enorme stijging van de kosten om het restafval af te voeren. Er komen dus onvermijdelijk kosten naar de burger voor het aanbieden ervan.Waarom daarop wachten, terwijl het eigenlijk zo super eenvoudig is, een kwestie van omdenken. Nog een ander onderwerp waar omdenken gevraagd wordt.

Biodiversiteit. We weten allen dat de stand van sommige insecten, waaronder bijen (van levensbelang) en vlinders, ernstig onder druk staat. Op veel plaatsen in het buitengebied zie je inmiddels een ander maai beleid om plaats te bieden aan allerlei bloeiende soorten. Van groot belang dus voor bijen en andere insecten en riet- en weidevogels. De gemeente gaat ook langzaam maar zeker het maai beleid in de stad aanpassen. Minder frequent maaien en stroken langer laten bloeien. Als je er oog voor krijgt, zie je inmiddels een pracht aan allerlei bloeiende grassen en bloemen zoals klaproos en korenbloem. Erg mooi en veel beter voor de biodiversiteit.

Het andere kijken. Ook ik moest even wennen aan dat andere kijken, nog opgegroeid in een tijd dat er gesproken werd over onkruid dat bestreden moest worden of zelfs verdelgd.(!) Een gevleugelde uitspraak kent u vast en zeker nog wel. “Onkruid vergaat niet”. Inmiddels weet ik “Onkruid bestaat niet”.

Deze column van Ton Luijendijk is op 9 juli gepubliceerd op Maassluis.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *