Misverstand

Column van David van der Houwen                                                                                                       Zaterdag 3 maart 2018

“Het verkiezingsdebat op 7 maart is misschien wel het belangrijkste moment in de verkiezingscampagne van alle partijen die meedoen aan de Maassluise gemeenteraadsverkiezingen.” Het staat er echt – op de website van de gemeente. Maar voor mij is het ‘nepnieuws’. De inwoners die hun stem laten bepalen door dit debat, zijn volgens mij op de vingers van mijn twee handen te tellen. Het publiek bestaat ongetwijfeld ook dit keer weer uit trouwe aanhangers van de deelnemende partijen. Zij weten al waarop ze gaan stemmen.

Het is een van de misverstanden die steeds weer opduiken bij lokale verkiezingen. Het is bekend dat bij landelijke verkiezingen een televisiedebat tussen lijsttrekkers voor veel mensen wél bepalend is voor hun uiteindelijke keuze in het stemhokje.  Maar zo lang het debat in Maassluis nog niet live op tv wordt uitgezonden, zal het effect daarvan minimaal zijn.

Maar is er dan een ander ‘belangrijkste moment’ in de campagne? Tenzij zich onverwacht spraakmakende incidenten voordoen rond lijsttrekkers of kandidaten, is het antwoord: Nee! Dat heeft ook te maken met de manier waarop campagne wordt gevoerd. Die is vooral gericht op beeldvorming. Via de traditionele media kan dat door driftig vragen te blijven stellen aan een vrijwel uitgeregeerd college in de hoop dat daar aandacht aan wordt besteed. De social media zijn een mooi vehikel om te laten zien waar we allemaal zijn geweest, wat we allemaal hebben gedaan en wat we daarbij allemaal hebben opgestoken.  En o ja, ook wie de kandidaten zijn en hoe goed zij het allemaal met u voor hebben.

Iedereen voert de campagne die het beste bij de partij past. De landelijke partijen worden daarbij geadviseerd, aangemoedigd en ondersteund door de landelijke campagneteams. Die zorgen ook voor de grotendeels volstrekt overbodige rommel die argeloze passanten bij winkelcentra opgedrongen krijgen. Gelukkig kunnen wij als onafhankelijke lokale partij onze eigen koers varen. Binnenkort doen we dat letterlijk (let op de media!) en we organiseren een paar gezellige bijeenkomsten in de seniorencentra. We doen mee aan debatten en we hebben gerichte gesprekken met groepen kiezers.

Nog even proberen wat ‘zieltjes te winnen’ in de weken vlak voor de verkiezingen is in onze ogen niet heel erg effectief. Bij het boodschappen doen zullen wij u niet hinderlijk lastig vallen en wij gaan ook niet bij u aanbellen als het u niet uitkomt. Wij gaan ervan uit dat mensen die bewust afwegen op wie ze gaan stemmen, kijken naar wat partijen in de afgelopen jaren voor elkaar hebben gekregen. Waarbij ze heel goed begrijpen dat er nooit één partij kan zijn die claimt dat zij in Maassluis alles heeft geregeld. Want voor besluiten in de gemeenteraad zijn nog altijd tenminste 12 stemmen nodig. En in deze raad heeft geen enkele partij meer dan 4 zetels.

Bij verkiezingen gaat het uiteindelijk om vertrouwen. Dat kun je proberen te wekken met een verkiezingsprogramma vol mooie beloften. Maar veel belangrijker is de reputatie die je hebt en of je die dankt aan je eigen lokale inzet of dat de keuze van de kiezer wordt bepaald door hoe een partij landelijk op de kaart staat. Van dat laatste hebben we bij de VSP gelukkig geen last.

Comments (2)

 • Perfect verwoord David, ik ben het er helemaal jee eens. Over die verkiezingsprogramma’s, die bevatten voor 95% opsommingen van zaken die er zijn en waar men ” zo blij mee is en moet worden gekoesterd ”
  ( ik heb ze allemaal doorgenomen. Naar mijn mening dient een verkiezingsprogramma zaken te bevatten waaruit blijkt waar deze partij voor staat en vooral wat zij daar de komende vier jaar aan gaan doen, welnu dat ontbreekt bij bijna alle partijen. VSP en CU zijn hier een uitzondering op, niet 100% maar toch.
  Succes met de campagne en de debatten ( ik zal er niet bij zijn, in de avond ben ik ” op ” )
  Hartelijke groeten
  Karel Zwaard

 • Beste Karel,

  Dank voor jouw reactie en wij als VSP zijn blij hiermee.
  Wij hopen dat de VSP ook op jouw stem mag rekenen op 21 maart 2018.

  Met vriendelijke groet,

  Hans van der Burg
  Fractiemedewerker VSP Maassluis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *