Houden van Maassluis

Dinsdag 29 oktober 2019: Maassluis, mijn thuis aan de haven, de stad waar ik zoveel van hou!

Waarom ben ik verliefd op Maassluis? Wat is er zo bijzonder aan onze stad?
Deze vragen borrelen regelmatig bij mij op en dan ben ik op zoek naar de
antwoorden. Is dat het verleden wat meespeelt? Is het de straat of de wijk waar ik ben opgegroeid, waar ik als kind heb genoten?

De mooie herinneringen uit mijn jeugd, de bedrijvigheid aan de haven, het
uitgaan en binnenkomen van de sleepboten van Smit, waar de vrouwen
van de bemanningsleden ‘hun’ mannen stonden ‘uit te zwaaien’ of ‘binnen
te groeten’. De bedrijvigheid van Taks-Berging en natuurlijk de Coasters
van Van Geest: ‘Geestline’. Elke dag werden de tomaten en groenten in
kistjes handmatig het ruim ingerold, maar ook koeien werden met deze
coasters vervoerd. Er was volop bedrijvigheid in onze haven, dat maakte indruk, dat zijn prachtige jeugdherinneringen!

Is het, het sociale leven? Er waren (en gelukkig zijn er nog steeds) veel verenigingen waar ruim aan deelgenomen werd. Hoogtepunten waren Koninginnedag, de gekostumeerde optochten, het binnenhalen van de deelnemers van de avondvierdaagse en de Vertomars. De feestweek in ‘de Put’ voor jong en oud, waar bekende artiesten optraden zoals o.a. Willy Alberti en Johnny Jordaan. Dat waren toen TOP activiteiten. Er was veel saamhorigheid in de stad, dat zijn herinneringen die waarschijnlijk meegeholpen hebben om van Maassluis te gaan houden.

Maassluis is veel veranderd. We zijn een stad, maar toch een dorp.
In de loop van de jaren is Maassluis veel veranderd, er is veel gesloopt
maar ook veel gebouwd. Maar de charmante en rustieke binnenstad is
gelukkig gebleven. Vaak hoor je nog als men naar de binnenstad gaat: “Ik
ga even naar het dorp”.

In de volksmond hoor je vaak “Maassluis de stad aan de Waterweg, maar het dorp aan de Boonervliet”. De binnenhaven, het Schanseiland met de Groote Kerk met daaraan grenzend de blauwe trappen, de markt, de Nieuwstaat en de vlieten daar ga je gewoon als inwoner van houden.

Is het dat Maassluis vele voordelen heeft? In Maassluis ervaar je veel voordelen voor jong en oud. Drie Metrostations, winkels, horeca, sport, scholen en cultuuraccommodaties. Daarnaast een bruisend sociaal verenigingsleven. De laatste jaren worden er steeds nieuwe wijken gebouwd waar gelukkig veel animo voor is. Ik heb besloten om mij niet meer af te vragen waarom ik van Maassluis
hou? Niet meer de vraag te stellen: “Is het omdat”? Nee. Ik ben gewoon trots op onze stad! Ik heb altijd dat ‘ik-kom-thuis-gevoel’ als ik op de A20 rijd richting Maassluis en de Groote Kerk zie. Nog effe dat zijn we weer
thuis!

Maassluis, mijn thuis aan de haven,
de stad waar ik zo veel van hou.
De vlieten, de markt de Monstersesluis,
Maassluis ik blijf je altijd trouw.

Maassluis, ze zeggen je bent zo veranderd,
Er is veel gesloopt en gebouwd.
Maar Maasluis, je ‘warme hart’ is behouden.
Laten wij dit voor altijd zo houden.

(deze column is op dinsdag 29 oktober 2019 op de website van Maassluis.nu geplaatst)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *