Het Verkeer

Column van Han Adema geplaatst op 9 maart 2018

Het verkeer, zodra deze twee woorden vallen, weet bijna iedereen waar het over gaat. De VSP heeft verkeersveiligheid een duidelijke plaats gegeven in het programma voor 2018-2022, want wij hechten aan veiligheid op straat, in het verkeer en in ons dagelijks leven.

Onderdeel van een veilig verkeer is ook goed structureel onderhoud van de wegen en paden. En ook de openbare straatverlichting moet in orde zijn. Daarom is de VSP heel blij met het contract dat de gemeente Maassluis heeft gesloten met Citytec en Stedin. Na vele klachten afgelopen jaren over lichtmasten die tijden lang geen licht gaven, mogen wij er nu op vertrouwen dat een kapotte straatlantaarn in korte tijd gerepareerd wordt.

De VSP zal ook de komende jaren heel attent blijven aangaande het onderhoud door de gemeente, zodat wij een veilige infrastructuur houden in onze mooie stad. Maar hoe goed de gemeente de wegen en paden ook onderhoudt, het gedrag van verkeersdeelnemers is enorm belangrijk.

Want bijna iedereen heeft hier dagelijks mee te maken. Op weg naar school, het werk of om boodschappen te doen. En hoeveel mensen werken niet als chauffeur op de bus, de ambulance of een vrachtauto. Wij staan er nauwelijks meer bij stil dat het verkeer een heel serieuze aangelegenheid is.

Als wij om ons heen kijken zien wij fietsers druk met hun mobieltje, autobestuurders zitten te appen waardoor zij slingeren of langzamer gaan rijden. Zelfs vrachtwagenchauffeurs zien wij van alles doen achter het stuur.

Toen ik in 1975 als jonge politieman, net fris van de opleiding, de straat op ging, vielen er dat jaar in het verkeer ruim 1700 doden en ruim 40.000 gewonden. Toen woonden er zo’n 15 miljoen mensen in Nederland en reden er ongeveer 4 miljoen voertuigen rond. Nu wonen er meer dan 17 miljoen mensen en rijden er alleen al aan personenauto’s ruim 8 miljoen over ‘s heeren wegen, zoals dat zo mooi in oud-Nederlands heet.

Ondanks deze groei van inwoners en verkeersdeelnemers, is het aantal verkeersdoden gedaald naar 629 in 2016 en raken ongeveer 30.000 mensen (zwaar) gewond. Helaas is dat aantal voor het eerst in jaren weer gestegen naar 675 verkeersdoden in 2017.

De daling van het aantal verkeersdoden kwam mede door een groot aantal maatregelen van de overheid, zoals de helmplicht, de alcohol- en snelheidscontroles. Ook de auto-industrie droeg een stevig steentje bij met allerlei technische vindingen zoals de driepuntsgordel, kreukelzones, ABS en stuurbekrachtiging en ga zo maar door.

Maar als je deze keiharde cijfers leest, beseffen wij dan wel dat er per dag gemiddeld bijna 2 doden in het verkeer te betreuren zijn? En méér dan 800 gewonden – iedere dag weer!  Als dat aantal mensen slachtoffer zou zijn van moord of ander geweld, zou ons landje te klein zijn en er een volksopstand uitbreken.

Toch accepteren wij deze aantallen slachtoffers in het verkeer blijkbaar door ons eigen gedrag: te hard rijden, telefoneren en appen achter het stuur, door rood rijden, voorrang nemen in plaats van verlenen. En bij de oversteekplaatsen worden nog dagelijks voetgangers omver gereden. Menigeen heeft maling aan verkeersregels (en fatsoensnormen), alsof die niet voor hem/haar gelden.

Dit alles veroorzaakt gigantisch menselijk leed bij de nabestaanden, de familieleden, vrienden en collega’s van de slachtoffers. Het veroorzaakt ook een enorme economische schade doordat werknemers wegvallen of langdurig zijn uitgeschakeld. En een werk dat het oplevert voor politie, brandweer, ambulancepersoneel, ziekenhuizen en verpleeghuizen, revalidatiecentra, maar ook schadebedrijven en verzekeringsmaatschappijen. Een schade die in de miljarden euro’s per jaar loopt. Geld dat ook heel anders aan de bevolking ten goede zou kunnen komen.

Het wordt toch echt hoog tijd dat iedere weggebruiker zich dit alles realiseert en de groet bij vertrek van huis: ”Doe je voorzichtig” ter harte neemt en dan vervolgens  aan de verkeersregels houdt.

Rij voorzichtig en kijk goed uit. Het verkeer – een gevaarlijke bezigheid.

V – vooruitstrevend   S – sociaal  P – positief  het gaat om mensen !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *