Zaterdag 4 mei 2019: De indrukwekkende toespraak van burgemeester Edo Haan ging dit keer over concentratiekamp Melk in Oostenrijk gelegen bij het klooster van Melk een van de grootste toeristische trekpleisters van Oostenrijk (hieronder enkele citaten uit deze toespraak).
Van 21 april 1944 tot 15 april 1945 hebben in dit concentratiekamp meer dan 14.000 (veertienduizend) gevangenen onder de meest verschrikkelijke omstandigheden moeten werken dit alles voor de Duitse oorlogsindustrie.
Bijna 5.000 (vijfduizend) van deze dwangarbeiders zijn in het kamp gestorven en de overlevenden werden tegen het einde van de oorlog naar Mauthausen gestuurd waar velen alsnog om het leven zijn gekomen.
Sinds mei 2018 staan de namen van de 4.874 slachtoffers op de achttien vierkante meter grote namenwand in Melk. Onder deze namen kom je ook 2 (twee) Maassluizers tegen: Jan van der Burg en Petrus de Pagter beiden lid van de Geuzen, de eerste verzetsgroep van Nederland.
Jan van der Burg (woonachtig aan de Weverskade nummer 15) wordt op 16 januari 1942 door de Duitsers gearresteerd. Petrus de Pagter (woonachtig op de Dr.Kuyperkade 12r.) werd op 14 februari 1941 gearresteerd. Beiden worden op 8 april 1941 naar Buchenwald gebracht.
Beide Maassluizers hadden familie, mensen die van ze hielden. Ze waren vol overtuiging lid geworden van de Geuzen om zich te verzetten tegen discriminatie, vervolging en terreur. Zij waren niet de enige Geuzen uit Maassluis.
Jan van der Burg komt op 8 februari 1945, slechts een paar maanden voor de bevrijding, te overlijden en Petrus de Pagter overlijdt op 10 april 1945. Een graf hebben deze twee slachtoffers niet. Ze zijn in het kamp gecremeerd, de oven is nu een herdenkingsplaats.
Op 5 mei is er in Melk een speciale internationale wandeling om de 4.874 slachtoffers te herdenken onder het motto : ‘geen nummers, altijd mensen’