Dat openbaar toilet gaat er komen!

Column van Ton Luijendijk           Zaterdag 10 februari 2018

Om de binnenstad nog aantrekkelijker en comfortabeler te maken voor bezoekers blijft de VSP ook in het verkiezingsprogramma onverminderd pleiten voor een openbare toiletgelegenheid in het stadshart. Tot nu toe werd hierover in de gemeenteraad wat lacherig gedaan en was er geen steun. Maar nu de partijgenoten van PvdA, CDA en de VVD in de Tweede Kamer een motie hebben gesteund van D66 die pleit voor meer openbare toiletten, zullen die partijen in Maassluis toch geen NEE kunnen blijven zeggen!

In de afgelopen periode heeft de VSP zich al hard gemaakt om in de binnenstad te komen tot een goede sanitaire voorziening. Juist nu het in de nieuwe Koningshoek zo goed is geregeld, is het ontbreken van een openbaar toilet in de binnenstad extra schrijnend.

In het stadshart van Maassluis is het goed toeven door het bijzondere en gevarieerde winkelaanbod en de aangename horecavoorzieningen Daarnaast wordt Maassluis door bezoekers vaak aangedaan als uitvalsbasis voor een dagje fietsen in het mooie Midden Delfland. Je zult voor deze tocht maar op het punt van starten staan of je komt er zojuist van terug, en tevergeefs op zoek zijn naar een fatsoenlijk toilet.

Andere partijen in de raad deden helaas nogal laatdunkend over ons pleidooi voor een fatsoenlijke openbare toiletvoorziening en volgens het college moesten mensen met hoge nood maar naar een horecagelegenheid.

Maar in de Tweede Kamer hebben ze meer begrip voor mensen die als gevolg van een ziekte of handicap, zwangerschap of gewoon een zwakke blaas ineens nodig moeten. De motie van D66 vraagt de regering om met de Vereniging van Nederlands Gemeenten te gaan praten over meer openbare toiletten in de Nederlandse steden en dorpen. Maar daar hoeven we in Maassluis toch niet op te wachten. We gaan het hier gewoon zelf regelen. De VSP rekent daarbij nu op de steun van alle andere partijen!